Rakennetuote tuotannossa

Rakennetuote viittaa valmistettavaan tuotteeseen tai sen osaan. Termiä käytetään kuvaamaan kaikkia tietoja, joita kyseisen ”valmisteen” tekemiseksi tarvitaan. Käytännössä rakennetuote koostuu valmistamiseen tarvittavista materiaaleista ja valmistamisen yhteydessä vaadittavista työvaiheista. Rakennetuotetta voisi kuvata myös ”reseptiksi”, joka kertoo mitä ko. tuotteen valmistamiseksi tarvitaan.

Rakennetuotteen perusajatus on, että sen valmistamiseen (tai kokoonpanoon) liittyvät asiat kuvataan vain yhden kerran, yhdessä paikassa. Kun sitten tuotetta (=rakennetuotetta) lähdetään valmistamaan tuotannossa, niin sen tarvitsema ”resepti” saadaan haettua rakennetuotteen tiedoista. Rakennetuote tarjoaa pohjan, joka kertoo valmistamisen tarvitsemat oleellisimmat tiedot. Mitä nämä oleellisimmat tiedot sitten ovat? Niitä ovat ainakin:

  • tuotteen perustiedot (nimet, koodit, tuoteryhmä, tuoteperhe, viivakoodi yms.)
  • hinnat (esim. kustannushinta, myyntihinta)
  • pakkaustiedot (netto- ja bruttopaino, pakkausohjeet yms.)
  • tuotteen valmistamiseksi tarvittavat materiaalit määrineen
  • tuotteen valmistamiksi tarvittavat työvaiheet työmäärineen

Rakennetuotteeseen voi kuulua myös valmistusohjeita, työohjeita, kuvia, dokumentteja jne. Kaikki nämä yhdessä ovat tärkeitä tietoja kun tuotetta lähdetään valmistamaan ja valmistuksen yhteydessä halutaan esimerkiksi tarkistaa miten tietty työvaihe tulee tehdä. Oleellisinta on kuitenkin kertoa, kuinka paljon mitäkin materiaalia kuluu yhden rakennetuotteen valmistamiseen. Työvaiheiden osalta tulee kertoa kuinka pitkään kutakin työvaihetta on tehtävä rakennetuotetta valmistettaessa. Nämä tiedot ovat tarpeen seuraavien asioiden vuoksi:

  • myyntihinnan määrittelyssä (jotta saadaan tuotteelle järkevä hinta)
  • tarvittavien materiaalien määrien arvioinnissa (jotta osataan hankkia riittävästi materiaaleja)
  • valmistamiseen kuluvan työajan määrittelyssä (jotta tiedetään koska tilattu määrä valmistuu)

Rakennetuotteen määrittely voi tuntua työläältä. Kenties ei nähdä riittävän hyödyllisenä tehdä rakennetuotetta valmistuksen perustaksi. Itse näkisin, että työ kuitenkin kannattaa, koska tällöin yritykseen jää ensinnäkin tiedot talteen jatkoa varten. Kaikki tietävät mm. mitä materiaaleja valmistettava tuote tarvitsee ja millaisia ohjeita yms. siihen liittyy. Tiedon jakaminen ei välttämättä tule heti mieleen, mutta jossain vaiheessa tuotteen ja yrityksen elinkaarta, tallessa oleva tieto on kullanarvoista. Tärkeänä osana nään myös sen, että rakennetuotteen pohjalta tehty valmistus tai kokoonpano, mahdollistaa varastotilanteen päivittämisen mahdollisimman yksinkertaisesti. Kun on selvillä mitä materiaaleja rakennetuote tarvitsee, saadaan varastosaldot pidettyä ajan tasalla näppärästi. Hyvät työvälineet tieytysti auttavat rakennetuotteiden määrittelyssä, jotta uuden rakennetuotteen lisäys ei olisi aina ”hirmuinen projekti”.

Rakennetuotteen hinnoittelu

Rakennetuotteen hinnoittelussa on varmasti monia malleja. Yksi yleisimmistä tavoista on katehinnoittelu, jossa valmistumisen vaatimiin kustannuksiin lisätään haluttu kate, jolloin saadaan veroton myyntihinta. Tässä mallissa on syytä varmistaa, että rakennetuotteella käytetyille materiaaleille ja työvaiheille on määritelty todelliset kustannushinnat. Eli ne kannattaa pistää kuntoon aluksi ja ylläpitää niitä esimerkiksi kerran vuodessa.

Rakennetuotteiden muutokset

Ajan myötä rakennetuotteet muuttuvat. Kenties niistä tehdään hieman paranneltuja versioita. Esimerkiksi niiden materiaalit voivat muuttua hiukan. Mielestäni näissä tapauksissa kannattaa vanhan rakennetuotteen rinnalle luoda uusi rakennetuote kopioimalla vanhan rakennetuotteen tiedot pohjaksi. Näin jää talteen tieto siitä millainen rakennetuotteen aikaisempi versio oli (kuten mitä materiaaleja siinä käytettiin yms.). Meille jää talteen kaikki yksityiskohdat vanhasta rakennetuotteesta eikä niitä tule ylikirjoitettua. Tiedot vanhan version kustannushinnasta jäävät talteen ja jatkossa voidaan seurata tietoa myös siitä millaisella katteella rakennetuotetta saadaan myytyä. Lisäksi kunkin rakennetuotteen version osalta voidaan seurata todellisia valmistus- ja myyntimääriä.

Rakennetuotteen osat

On useita tilanteita, kun rakennetuote itse asiassa koostuukin toisista rakennetuotteista. Esimerkiksi myytävä tuote voitaisiin kasata seuraavista osista: virtalähde, moottori ja johtosarja. Meillä voisi siten olla varastossa myös pelkkiä virtalähteitä, jotka nekin valmistetaan yrityksessä. Eli tällöin virtalähde olisi oma rakennetuotteensa ja ne kirjataan valmiiksi varastoon sitä mukaa kun ne valmistuvat. Ja lopullinen myytävä tuote puolestaan aina vaatii virtalähteen – eli virtalähde olisi yksi myytävän tuotteen materiaaleista.

Tällaisissa tapauksissa kannattaa pohtia asiaa varaston kannalta. Mikäli lopputuotteen osia voidaan valmistaa valmiiksi varastoon tai niitä käytetään myös jonkin toisen lopputuotteen osana, kannattaa siitä tehdä oma rakennetuotteensa.

– Jussi Seppälä (31.5.2021)

Muutamia linkkejä:

Valikko Sulje valikko
Lähetä sähköpostia Soita

Tilaa uutiskirjeemme!

Lähetämme postia kiinnostavista asioista muutamia kertoja vuodessa.

Fikuro Oy