Varastoennuste ja tuotannonsuunnittelu

Ajantasainen varastonhallinta on oleellinen osa tehokasta tuotannonsuunnittelua. Varastoennuste tuotannosta tarkoitaa koostettua tietoa siitä, miten eri tuotteiden varastosaldot muuttuvat lähitulevaisuudessa.

Varastoennuste tuotannosta on näkymä varaston tilanteeseen ja se korostaa miten kutakin tuotetta arvioidaan kulutettavan ja lisättävän varastoon jatkossa. Käytännössä varastoennusteen pohjana on tällä hetkellä varastossa oleva varastosaldo. Nykyisen varastosaldon päälle tulee huomioida tiedossa olevat tuotteiden toimitukset, valmistumiset, mahdolliset ostot sekä mahdollinen käyttö esimerkiksi toisia tuotteita valmistettaessa. Eli käytännössä kaikki tapahtumat, jotka tiedetään tulevaisuudessa kohdistuvan kuhunkin varaston tuotteeseen.

Varastoennuste on tärkeä apuväline kun suunnitellaan mitä tuotteita jatkossa tulee tilata, jotta varmistetaan esimerkiksi materiaalien riittävyys. Samaan tapaan sen perusteella voidaan päätellä koska tietyt tuotteet tulee saada valmistettua, jotta suunnitellut toimitukset saadaan hoidettua ajoillaan. Eli käytännössä tehdä tuotannonsuunnittelu riittävin tiedoin.

Varastoennusteiden parhaat käytännöt

Ajantasainen varastoennuste tuotannosta tietysti vaatii, että tiedossa olevat myynti- ja ostotilaukset on kirjattu. Lisäksi suunnitellut tuotannon työt – työkortit eli tuotantotilaukset – tulee olla myöskin kirjattu. Ilman ajantasaista tietoa on mahdotonta saada luotettavaa tietoa varastoennusteestakaan. Tuotannon kehittäminen tässäkin tapauksessa vaatii, että pohjatyö on kunnossa.

Koska varastoennusteessa yksi ulottuvuus on aika, tulee myös toimitus- tai valmistumisaika kertoa osto- ja myyntitilauksissa sekä työkorteissa. Mikäli esimerkiksi toimitusaika muuttuu, tulee se kirjata ylös mahdollisimman pian, sillä se saattaa vaikuttaa suunniteltuihin tuotantoihin oleellisesti. Tuotannonsuunnittelu on vaarassa mennä pieleen, mikäli tarvittavia materiaaleja ei olekaan!

Usein on myös tilanteita, että myyntitilaus puuttuu, mutta aikaisempien tietojen pohjalta voidaan ennustaa, että esimerkiksi tietty asiakas olettaa saavansa jotain tuotetta tietyn määrän. Tällaiset arviot/ennusteet tulee mielestäni ottaa mukaan varastoennusteissa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin ne eivät jää vain kenenkään muistin varaan, vaan tieto niistä välittyy myös muille. Ennusteet taas pitää poistaa heti kun varsinainen tilaus tulee.

– Jussi Seppälä (8.6.2021)

Muutamia linkkejä:

Valikko Sulje valikko
Lähetä sähköpostia Soita

Tilaa uutiskirjeemme!

Lähetämme postia kiinnostavista asioista muutamia kertoja vuodessa.

Fikuro Oy