Choose language

Valmistavan teollisuuden ERP-järjestelmät Suomessa – vertailu

Millaisia vaihtoehtoja valmistavan teollisuuden yrityksille on tarjolla toiminnanohjaukseen? Mikä sopii parhaiten valmistusta tekevälle pienelle pk-yritykselle? Entäpä suurelle yritykselle? Mitä asioita järjestelmän valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Vertailimme valmistavan teollisuuden yritysten suosimia toiminnanohjausjärjestelmiä.

FIKURO top banner | brändikuva 2 1920×820

Toiminnanohjausjärjestelmän valinta vie aikaa ja saattaa ajoittain jopa raastaa hermoja. Ostajan näkökulmasta ohjelmistojen vertailu perustuu usein lähinnä yritysten verkkosivujen läpi kahlaamiseen ja tarjousten arviointiin. Valintaa helpottamaan kokosimme tähän artikkeliin vertailun teollisuusyrityksille suunnatuista toiminnanohjausjärjestelmistä. 

Vertailun tiedot perustuvat ohjelmistojen verkkosivuillaan kertomiin tietoihin sekä toiminnanohjauksen asiantuntijoiden näkemyksiin. Vertailussa on mukana kuusi erilaista toiminnanohjaus- ja tuotannonohjausjärjestelmää: 

  • Visma Nova
  • Fikuro
  • Adminet
  • Microsoft Dynamics 365 Business Central
  • Lemonsoft
  • Oscar

Lyhyt checklist ERP-järjestelmän valintaan – kysy itseltäsi ainakin nämä 3 asiaa

Ennen kuin siirrytään itse vertailuun, listasimme vielä muutaman hyödyllisen vinkin sopivan toiminnanohjausjärjestelmän valintaan.

Järjestelmät on usein rakennettu lähtökohtaisesti tukemaan tietyntyyppistä toimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmistojen välillä toimintalogiikka ja toiminnallisuudet eroavat usein paljonkin toisistaan – toiminnanohjauksessa one-size-fits-all ei oikein toimi. Esimerkiksi toimittaja saattaa sivuillaan mainita järjestelmän sopivan kaikille pk-yrityksille, vaikka todellisuudessa ratkaisu on turhan järeä pienemmille pk-yrityksille. Jotkin ohjelmistot soveltuvat paremmin projektityyppiseen valmistukseen, toiset taas massatuotantoon. Joitakin ohjelmistoja voi räätälöidä juuri haluamansa näköiseksi ja omiin prosesseihin sopiviksi. Toiset taas toimivat modulaarisesti – toiminnot löytyvät niistä valmiina, mikä tekee käyttöönotosta nopeampaa ja edullisempaa.

Siksi on tärkeä tietää, mitä ohjelmistolta halutaan. Omat tarpeet kannattaa määritellä mahdollisimman tarkasti.

1 Mitä tarvitset toiminnanohjausjärjestelmältä?

Listaa ylös, millaisia ominaisuuksia toivot ohjelmistosta löytyvän. Yrityksen tarpeet eri prosesseihin, kuten tuotannonohjaukseen, materiaalihallintoon, varastonhallintaan sekä taloushallintoon liittyen kannattaa miettiä tarkkaan läpi.

  • Minkä tyyppiseen valmistukseen ja tuotantolinjaan ohjelmiston tulee sopia?
  • Millaisia työvaiheita ohjelmiston pitää tukea?
  • Mitä tietoja siitä halutaan saada ulos?
  • Mitä muita kriteerejä haluat ohjelmiston täyttävän – esimerkiksi helppokäyttöisyys tai mahdollisuus käyttää ohjelmistoa mobiilisti? 

2 Kuka ohjelmistoa käyttää?

Kannattaa pohtia myös, kuka yrityksessä ohjelmistoa käyttää ja tarvitsee. Jos haluat, että yrityksessäsi kaikki voivat kirjata ERP-järjestelmään tietoja, kannattaa valita käyttäjäystävällinen vaihtoehto, joka ei vaadi paljon koulutusta.

Järeämmät ratkaisut taas vaativat usein henkilöstön jatkuvaa kouluttautumista. Tästä syystä järjestelmällä on usein nimetyt käyttäjät, eikä järjestelmään kirjausten tekeminen onnistu tuosta vaan. 

Mieti siis jo etukäteen, ketkä kaikki yrityksessä ohjelmistoa työhönsä tarvitsevat, ja millaisia käytön tuen tarpeita sinulla on. Toiminnanohjausjärjestelmän hyödyt jäävät laihoiksi, jos sen käyttö ei istu sujuvasti yrityksen toimintaan ja prosesseihin. Tällöin on helposti myös vaarana, että järjestelmän tiedot eivät pysy ajantasalla.

3 Mitä muita ohjelmistoja yritykselläsi on nyt käytössä?

Kannattaa miettiä nykyistä toimintaympäristöä ja sitä, mitä ohjelmistoja tai ratkaisuja yritykselläsi on nyt käytössä. Mistä ratkaisuista aiotaan luopua, entä mitä halutaan säilyttää? 

Jos olet esimerkiksi hankkimassa ensimmäistä ERP-järjestelmää, kannattaa huomioida se, että useissa ERP-järjestelmissä taloushallinnon ohjelmisto tai moduuli tulee mukana ja on sisäänrakennettu ratkaisuun. Tällöin nykyinen taloushallinnon ohjelma täytyy vaihtaa ja siirtää uuteen ERP-ympäristöön. Jos taloushallinnon vaihtaminen tuntuu liian isolta projektilta, kannattaa valita ratkaisu, joka voidaan liittää integraation avulla nykyiseen taloushallinnon järjestelmään mukaan.

Kannattaa siis listata kaikki tarvittavat integraatiot eri ohjelmistoihin – näin vältytään yllätyksiltä. 

Kun tarpeet on kuvattu huolellisesti ja riittävän yksityiskohtaisesti, on erilaisten järjestelmien ja ohjelmistojen ominaisuuksien vertailu helpompaa. Voit myös kysyä ohjelmistojen toimittajilta suoraan, taipuuko heidän tuotteensa yrityksesi tarpeisiin.

Mutta nyt itse pihviin, eli toiminnanohjausjärjestelmien vertailuun!

Lue lisää: ERP-järjestelmän valinta ja hankinta – kätevä opas pk-yritykselle

Toiminnanohjausjärjestelmät valmistavaan teollisuuteen

Visma Nova

Pitkään suomalaisten yritysten kanssa yhteistyössä kehitetty Visma Nova on toiminnanohjausjärjestelmä valmistavan teollisuuden, tukku- ja erikoiskaupan sekä pk-yritysten tarpeisiin. Nova kattaa kaikki ominaisuudet materiaalihallinnosta varasto-, henkilöstö- ja taloushallinnon ominaisuuksiin. Ohjelmistoon on saatavilla Visman laajat lisäarvoratkaisut ja integraatiot, kuten työajanseuranta Visma Entry ja Lime CRM.

Järjestelmä on ollut markkinoilla jo yli 20 vuotta, ja Novaa kehitetään jatkuvasti edelleen. Kieliversioista saatavilla suomi, englanti ja ruotsi. 

Hinta

Hinta perustuu valittuihin ominaisuuksiin ja moduuleihin, ja niiden käyttäjien määrään. Nova on keskihintainen järjestelmä ja hinnoittelussa on ajateltu nimenomaan pk-yrityksiä. Hinta alkaen 320 euroa / kuukausi.

Millaiselle yritykselle sopii?

Pk-yrityksille, joille materiaalihallinto ja kattava taloushallinto ovat tärkeitä ominaisuuksia. Nova on hyvä valinta myös yrityksille, jotka haluavat tiiviin käyttöönottoprojektin sekä kattavat suomenkieliset tukipalvelut.

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Nova ei sovi yritykselle, joka keskittyy tuotannolliseen projektityöhön, tai jolla on tytäryhtiöitä useissa maissa.

 


Fikuro

Suomalainen Fikuro on puhtaasti selainpohjainen ja helppokäyttöinen ERP, joka on täsmäratkaisu tuotteita valmistavien ja kokoonpanevien pk-yritysten tarpeisiin. Nopea käyttöönotto on yksi ohjelmiston pidetyimmistä piirteistä, sillä ohjelmisto on käyttövalmis vain muutamassa päivässä. Fikurossa käyttäjäystävällisyyteen on panostettu: ratkaisu näyttää modernilta ja on helppokäyttöinen.

Fikuro on myös ainoa suomalainen ratkaisu, jolla ERP ja MES (tuotannonohjaus- ja seurantajärjestelmä) on yhdistetty samaan ratkaisuun. MES-moduulin avulla koneet ja laitteet voidaan kytkeä mukaan ERP-järjestelmään, mikä mahdollistaa muun muassa tuotannon seuraamisen ja reagoinnin häiriötilanteisiin reaaliajassa. Fikuro on integroitavissa useisiin taloushallinto-ohjelmistoihin, kuten Visma Fivaldiin, Netvisoriin, Procountoriin, Talenomiin ja Fennoaan.

Käyttöönotto on kevyt ja käyttöönoton hinta edullisimman paketin kohdalla on 599 €. Kieliversioista saatavilla on suomi ja englanti.

Hinta

Fikurossa on käytössä niin kutsuttu pakettihinnoittelu, eli hinnoittelu perustuu valittuihin ominaisuuksiin ja käyttäjien määrään. Fikuro on edullinen niin käyttöönoton kuin jatkuvien kustannusten osalta, mikä laskee erityisesti pienempien pk-yritysten kynnystä hankkia toiminnanohjausjärjestelmä. Hinta alkaen 99 € / kuukausi.

Millaiselle yritykselle sopii?

Fikuro soveltuu tuotteita valmistaville ja kokoonpaneville pk-yrityksille, joille varastonhallinta ja tuotannonohjaus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Fikuro sopii hyvin myös yrityksille, jotka haluavat nopean käyttöönoton sekä mahdollisuuden käyttää ohjelmistoa paikka- ja laiteriippumattomasti. 

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Fikuro ei sovellu suuremman kokoluokan yrityksille, joilla on tarve laajoille ominaisuuksien räätälöinneille.

Etsitkö yrityksellesi toiminnanohjaus­järjestelmää? Haluatko tutustua eri järjestelmiin tarkemmin?

Fikurolla järkeistät pk-yrityksesi toiminnanohjauksen. Lue lisää, sopisiko Fikuro juuri sinun yrityksesi tarpeisiin.

Tutustu Fikuroon

Adminet

Admicomin Adminet on suomalainen, runsaasti automatiikkaa sisältävä toiminnanohjausjärjestelmä rakentamiseen, talotekniikkaan ja teollisuuteen. Ohjelmisto on pilvipohjainen ja se sisältää yli 50 ominaisuutta. Teollisuuden ominaisuuksien valikoimasta löytyy muun muassa tuotannonohjaus, ostot, varastonhallinta ja projektinhallinta. 

Lisäksi ohjelmisto sisältää CRM-ominaisuudet, taloushallinnon ja kirjanpidon. Ohjelmistoa voi käyttää myös mobiilisti selaimella. Toiminnallisuuksia siis löytyy laajasti, joten itselle sopivan paketin koostamiseen tarvitaan myynnin apua. 

Käyttöönotto tehdään projektina, ja sen hinta määräytyy tarpeiden mukaan.

Hinta

Hintoja ei ole esillä Admicomin verkkosivuilla. Hinta määräytyy yrityskohtaisesti tarjouspyynnön ja haluttujen ominaisuuksien perusteella. 

Millaiselle yritykselle sopii?

Adminet sopii yrityksille, jotka kaipaavat monipuolista, pilvipohjaista ratkaisua. Ohjelmisto soveltuu parhaiten suuremman kokoluokan pk-yrityksille, jotka haluavat yhden järjestelmän ratkaisun, joka kattaa toiminnot toimistolta tuotantoon ja kirjanpitoon saakka. 

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Yrityksille, jotka edellyttävät nopeaa tai tiivistä käyttöönottoa, tai jotka eivät halua vaihtaa taloushallinnon järjestelmäänsä uuteen. 

 


Microsoft 365 Dynamics Business Central

Microsoft 365 Dynamics Business Central (entiseltä nimeltään Dynamics NAV) on ERP-järjestelmä, joka koostuu valikoimasta yhteensopivia moduuleja, joista yritys voi rakentaa tarvitsemansa työkalun. 

Yhteen liitettävät ohjelmistot ja sovellukset sisältävät muun muassa paljon tekoälyominaisuuksia ja niiden ekosysteemi on laaja, eli lisäpalveluita on saatavilla paljon. Kokonaisuutta voi kustomoida käytännössä niin pitkälle kuin on tarvis. Kokonaisuus pyörii pilvessä, mutta siitä on tarvittaessa saatavilla myös on-premise-palvelu. 

Monenlaisten vaihtoehtojen ja räätälöintitarpeen takia käyttöönotto ja sopivan kokonaisuuden valinta tehdään yleensä jonkin Microsoftin kumppaniyrityksen toimesta, Suomessa Dynamics Business Central -toimittajia ovat muun muassa CGI ja Digia.

Hinta

Käytössä on lisenssihinnoittelu. Tuotanto-ominaisuudet sisältävä Business Central Premium -paketti kustantaa ohjelmiston osalta 100 dollaria / käyttäjä / kuukausi. Koska käyttöönottoon tarvitaan aina konsultaatiota, on aloitusinvestointi melko merkittävä. 

Millaiselle yritykselle sopii?

Kansainvälisille yrityksille tai suuremman kokoluokan pk-yrityksille, jotka haluavat esimerkiksi omaan maahansa lokalisoidun järjestelmän. Dynamicsia kannattaa harkita, mikäli toiveissa on hyödyntää Microsoftin kattavia data- ja AI-ominaisuuksia. Ratkaisu toimii yrityksille, jotka toimivat jo voimakkaasti Microsoftin ympäristöissä tai kumppaneina ja hyödyntävät jo esimerkiksi Microsoftin CRM- ja Office 365 -palveluita. 

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Pienyritykselle tai yritykselle, jolle konsultoinnin ja käyttöönottoprojektin investointi on liian suuri. 

 


Lemonsoft

Lemonsoft-toiminnanohjausjärjestelmä pitää sisällään kaikki yrityksen keskeisimmät toiminnot yhdessä paketissa. Käyttäjä voi valita käyttöönsä tarpeellisimmat toiminnot ja käyttää ohjelmia työasemalla, selaimella tai mobiilisti. 

Laaja toiminnanohjausjärjestelmä on kokonaisjärjestelmä, joka sisältää materiaalihallinnon, taloushallinnon, palkat, henkilöstöhallinnon, tuotannonohjauksen sekä projektinhallinnan ja varastonhallinnan ominaisuudet. Lemonsoft on ulkoasultaan moderni.

Hinta

Hinta saatavilla tarjouspyynnön perusteella. Konsulttipalveluiden viitehinnasto sekä tarvittavien palvelimien hintalaskuri ovat saatavilla verkossa.

Millaiselle yritykselle sopii?

Lemonsoft sopii valmistusta tekeville yrityksille, jotka haluavat laajan toiminnanohjausjärjestelmän modernilla ulkoasulla. 

Millaiselle yritykselle ei sovi?

Yrityksille, jotka tekevät projektipohjaista valmistusta, tai joilla on globaalia toimintaa. Kyseessä on on-premise -ratkaisu, joten Lemonsoft ei sovellu yrityksille, jotka haluavat puhtaasti pilvi- ja selainpohjaisen ratkaisun.

 


Oscar

Oscar ERP on ollut saatavilla jo yli 15 vuoden ajan. Myös Oscaria voi käyttää sovelluspalvelun avulla pilvipalveluna. Ratkaisu on kehitetty erityisesti teollisuuden, tukkukaupan ja verkkokaupan tarpeisiin.

Oscar tarjoaa varsin kattavat ominaisuudet tilaus-toimitusketjun hallinnasta taloushallintoon ja erilaisiin lisäpalveluihin. Järjestelmä mahdollistaa monenlaiset asiakas- ja toimialakohtaiset räätälöinnit, myös pienemmille toimialoille. 

Hinta

Hinnat eivät ole esillä verkkosivuilla, vaan hinta arvioidaan tarjouspyynnön perusteella. Yrityksen koko- ja toimialatiedot edellytetään sähköisen tarjouspyynnön jättämistä varten. 

Millaiselle yritykselle sopii?

Oscar sopii parhaiten yrityksille, jotka haluavat omiin prosesseihinsa ja liiketoimintaansa sovitetun järjestelmän, ja ovat valmiita investoimaan räätälöityyn ohjelmistoon.

Kenelle ei sovi?

Pk-yrityksille, jotka kokevat järjestelmän sovittamisen parametrien avulla liian suurena investointina, tai yrityksille, jotka kaipaavat valmista, modulaarista ratkaisua. 

 


Haluaisitko tutustua tarkemmin Fikuroon?
Varaa alta maksuton esittely!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös